Başarmaya İstekli Çocuklara Öneriler

Önce Kendinize Güvenin:

Okulda Başarılı olmak için her konuda kendinize inanın, hiçbir şey yapacaklarınıza engel olmasın. Siz kendinize güvenirseniz gerisi gelir. Kendinize bir hedef belirleyin ve geleceğinize yön verin. Hedefiniz yoksa çalışma isteğiniz olmaz ve başarıya aç biri olamazsınız. Kendinize bir planlama yapın ve o saatlerin dışına çıkmayın. Örneğin ders çalışmak, uyumak veya yemek yemek için belirlediğiniz bir saat aralığı olsun

Dersi iyi dinleyin:

Sınavlarda başarılı olanlar, zamanlarının çoğunu çalışmakla geçirenler değil; etkili, verimli ve planlı bir çalışma sistemini yürütenlerdir. İyi bir çalışma stili belirlemezseniz en basit konuyu dahi kavramakta güçlük çekebilirsiniz ancak etkili bir yöntemle en zor bilgileri dahi kolayca algılayabilirsiniz.

 

Bunun için ilk aşama, dersi derste dinlemek ve anlamaktır. Dikkatli bir dinleyici olmak öğrenciyi başarıya adım adım götürecektir. , öğreticiyle göz teması kurmaktan çekinmeyin. Konuda anlamadığınız yerler için mutlaka öğretmeninize danışın. Ders çalışırken ve öğretmeni dinlerken her zaman önemli yerler için kendinize not tutun. Derste öğretmenini iyi dinleyen öğrenci dersi kolayca kavrar. Ailesine, hobilerine ve diğer aktivitelerine ayıracak zaman bulabilir.

 

 Planlı ve Düzenli olun:

Çalışma masanızı mümkün olduğunca temiz tutmaya çalışın. Masanın üzerinde sadece çalışacağınız kitaplar bulunsun ve düzenli olsun. Ders çalışırken mutlaka mola verin, çalışma aralarında 10-15  dakika ayırarak kendinizi dinlendirin. 

İyi bir zaman yöneticisi olun.Planlı, programlı olabilmek ve zamanı verimli kullanabilmek için gayret etmek zorundayız. Okulda verilen görev, sorumluluk ve ödevler için elinden gelenin en iyisini, zamanında ortaya koyun.

Ders tekrarı yapın:

 Günlük ders tekrarı yapmayı, alışkanlık haline getirin. Öğrenmek için pekiştirme yapmak şarttır Bilgiler aklınızda tazeyken tekrar yaparsanız etkisini daha fazla görürsünüz

İyi Beslen, Bedenin Güçlü Olsun

Beslenme şekillerinize dikkat edin ve abur cuburlardan olabildiğince kendinizi uzak tutun. Özellikle yağlı yiyecekler zihninizi tam olarak kullanmanızın önüne geçer. Sağlıklı beslenme alışkanlığını sürdürün. Beslenme, zihinsel gelişimi ve öğrenme kapasitesini destekler. Sağlıklı beslenmeyle ilgili gereksinim halinde diyetisyen desteği alabilirsiniz.

Uyku/uyanıklık düzeninin sağlıklı olmasını sağlayın:

Erken yatan çocukların daha mutlu ve daha sağlıklı olacağını öngörmek mümkün. Uyku alanında yapılan araştırmalar çocukları erken yatırmanın fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerine büyük yarar sağladığını ortaya koyuyor. Erken yatmak derin uyku evresini uzatıyor çünkü erken yatan çocuk erken uykuya dalıyor. Bu sayede daha uzun süren ve dinlendiren bir uyku çekerek hem beden hem zihin gerçekten dinçleşiyor. Dahası beyinde bilişsel ağların nörolojik bağlantıların kurulması uyku sırasında gerçekleştiğinden, erken yatan çocuk gün içinde öğrendiklerini daha iyi pekiştirmiş oluyor.

Teknolojik aletleri işlevsel yani işe yarar şekilde kullanın:

 Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi yaşantımızı kolaylaştıran teknolojik aletleri kullanırken dikkatli olmalıyız. Sosyal medyada, oyun ve sohbet platformlarında zaman geçirmek çok eğlenceli olabilir. Zamanımızın büyük kısmını buralarda harcamak, başarıya giden yolda önümüzde büyük bir engeldir.

Ortam Önemli!

Ders çalışacağınız ortamı iyi belirleyin, ses ve radyasyona yakın yerlerden uzak durun. Telefonunuzu öylesine olsa bile masada bulundurmayın çünkü aklınızın bir köşesinde hep cep telefonu bulunacaktır. Yatarak ders çalıştığınız süre boşa heba olmuştur. Hem uykunuz gelir hem de yeterli konsantrasyonu sağlayamazsınız. Sizinle aynı hedeflere sahip, başarılı olmak isteyen kişilerle beraber arkadaşlık kurun.

Dikkatinizi Dağıtacak Şeylerden Uzak Durun

Dinlenme aralarında televizyon veya bilgisayardan olabildiğince uzak kalmaya çalışın. Eğlenmek mi istiyorsunuz yoksa başarılı olmak mı? Kendinize bu soruyu sorun ve eğlenceleri bir süreliğine rafa kaldırın. 

Ayrıca Başarılı olmak için;

. On çubuğu tek seferde kırmak yerine on ayrı parçada kırmak prensibiyle hareket etmek gerekir. Gelişmeleri takip etmek, hatalarından ders almak gerekir. Doğru arkadaşlarla doğru ilişkiler kurmak gerekir.. Unutmayalım tek ayaküstünde durulamaz. Tek yönlü başarı gerçek başarı değildir. Kendimizi yalnızca akademik yönden değil tüm kişisel gelişim yönlerinden geliştirme gayreti içerisinde olmalıyız. Hayatta ancak bu şekilde gerçek başarıyı elde edebiliriz.

Öğrenmeyi ilke haline getirin: 

Öğrenmeyi ilke haline getirin ve bu öğrenme sürecinde çevredeki olanaklardan yararlanmayı alışkanlık haline getirin. Sadece okulda öğrendiğiniz bilgilerle sınırlı kalmayın. Şehrimizde, ülkemizde görüp, öğrenebileceğimiz neler olduğunu bulmanız gerekir. Tarihi yerler, müzeler, doğal güzellikler, kütüphaneler, öğrenci kampları, bilimsel etkinlikler, festivaller, konserler vb. gibi çok çeşitli seçenekler değerlendirilmelidir. Dengeli bir hayat sürmek ,yaşımıza uygun sosyal, sanatsal ve sportif etkinliklerden de asla kopmamak gerekir

Bütün bunların yanında başarılı olmak için doğru hedefler belirlemek gerekir. Kararlı olmak ve çabuk harekete geçmek, meşgul değil üretken olmak gerekir. Mantıklı ve bilinçli karar almak ve her zaman mükemmeliyetçi olmamak gerekir. İşleri çok karmaşık hale getirmeden en basit yönüyle halletmek, küçük ve devamlı gelişmelere odaklanmak gerekir

Çözüm odaklı davranın

Okul yaşamında karşılaşılabilecek iniş - çıkışlar karşısında çözüm odaklı davranın. Öğrencilik yaşayıp da zayıf not almamış kişi yoktur. Başarı, her dersten sürekli yüksek not almak değil, düşük not aldığınızda bunu kendi lehinize nasıl çevirebileceğinizi bulmaktır.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 6  kişi beğendi